4 Ağustos 2010 Çarşamba

İtalya Vizesi Başvurusu: 180TL+ 1 Ice Tea


İnternet bu konuda açıklamalarla dolu bende benimkini yapayım bakalım. Belki birilerine faydası dokunur.

Dün başvurmayı planlarken bankalarda işlerimin uzun sürmesi sonucu bu güne sarkan başvuru sürecim şu şekilde oldu: Önceki gün bankalardan hesap cüzdanlarımın güncel hallerini almamla birlikte belgelerim neredeyse tamamlandı. Planım ertesi sabah, biometrik fotoğrafımı da çektirip, cüzdan fotokopilerini ekleyip başvurumu yapmaktı.

Saat 08:00 gibi evden çıktım kabataş üzerinden taksime vardım. Harbiyeye doğru yürüyüşe başladım etrafta fotoğrafçı ararken içten içe kendime kızıyordum - yahu buralarda fiyat fazladır fotoğraf için, neden dün üsküdarda çektirmedim- Gerçi geçen sene de üsküdardaki adam tamam abi biliyorum deyip yanlış kağıda çıktı alınca tekrar çektirmek durumunda kalmıştım. Belkide bu yüzden. - Bu aralar çok dalgınım kafam fazla yoğun bazı şeyleri bilinçsizce otomatiğe bağlayarak yapıyorum veya yapmıyorum, farkındalık yerlerde -

Neyse derken idata'yı buldum. Cumhuriyet caddesi 123 numara. (Nedir bu idata diyenler için: İtalyan Konsolosluğu işlerini evrak toplama işlerini özel bir şirkete vermiş bu şirket vasıtası ile başvurular yapılıyor. Hollanda da aynı şirkette. İyi olmuş kötü mü bilemedim.) Taksim tarafından gelirken idata'dan bir önceki sokakta gördüğüm fotoğrafçıdaki heykeltraş fotoğrafçı tarafından çekilen hızlı bir fotoğraf ve fotokopi makinası bozuk olduğu için bir alt sokaktaki kırtasiyede çekilen fotokopiden sonra doğrudan girdim idataya. Sıra numarası alırken telefonumu kapatmamı istediler. Kapattım. Gözlüklü sarışın ortayaşlı bayana denk gelmem inşalla diye düşünürken (ekşi sözlük idata başlığında gereken açıklama var) direk ona yönlendirildim.

Neyse bu aralar çok sakinim ve sakinliğimi korudum. Suratsız bir karşılamadan sonra günaydın diyerek konuya girdim ve belgeleri tek tek verdim. Uzun uzun inceledikten sonra uçak dönüş rezervasyonumun belgeler arasında olmadığını söyledi. Dün çıkardığımdan emindim ama o telaşla bende bulamadım. Başka eksik var mı diye sorduktan sonra, hayır gerisi tamam dedikten sonra, pekala hemen çıktı alıp geleyim dedim; ve evrakları geri aldım. Tekrar kontrol ettim oradaydı. Neyse herşey iyi giderken ters gitmemek adına çantada unutmuşum diyerek geri döndüm.

Ama hanımefendi yerinde yok idi. Yaklaşık 15-20 dk bekledikten sonra yeni numara istedim ancak güvenlik bayanın gelmek üzere olduğunu söyleyince bir 5 dk daha bekledim ve sonunda geldi. Evet evrakları teslim ettim. Bu arada evraklar arasında kendi hesap cüzdan fotokopilerimin işe yaramayacağını söyledi, benim mali durumumun değil sponsorlarımın (ailem) mali durum belgeleri önemliymiş. Fin vizesi alırken istendiğini söyledim burası italya diye ters bir tepki aldım (???) (Halbuki ikiside schengen) Neyse sabır.

Son olarak 180 TL rica edeyim derken, seyahat sigortamı sordum. Aaaaa ben onu unuttum diyerekten (Bak insanlık işte unutulabiliyor.) (Acaba ben de unutsam ne olacaktı?) O zaman 225 TL alayım cevabı geldi. 230 TL verdim. 5 TL var mı? sorusu geldi. Yok dedim. O zaman dışarda bozdurur musun? sorusu geldi. Ya sabır dedim çıktım DİA'dan Ice Tea aldım. kalanını verdim. Makbuzumu alıp çıktım.

Bir Schengen başvurusu böyle geçti. Bakalım bekliyoruz.

Verdiğim belgeler şöyleydi:
  • Başvuru Formu (IDATA web sitesinden veya IDATA ofisinden temin edilebilir).
  • İki adet fotoğraf.
  • Pasaportunuzun 1., 2., 3., temdit (Geçerlilik süresini gösteren tüm sayfalar), son sayfa (60.); varsa Schengen, Amerika, İngiltere, İsviçre, Romanya, Bulgaristan vizelerinin fotokopisi.
  • Son 10 sene içerisinde çıkartılmış pasaportunuzun geçerlilik süresi verilecek muhtemel vize bitim tarihinden itibaren en az üç ay olmalıdır. Ayrıca en az bir boş sayfası bulunmalıdır. (Ben 2 yıllık yaptırdım temizinden.)
  • İstenilen vize süresini kapsayan ve yabancı ülkelerde geçerli olan bir seyahat sağlık sigorta fotokopisi (Bunu idata'dan 45 TL ye yaptırdım.) (Sanki kazık yedim gibi geçen yıl 34 tlye yaptırmıştım)
  • Seyahat amacını, kalınacak süreyi ve tatil güzergahını tarihleriyle belirten şahsın dilekçe aslı.
  • Uçak rezervasyon bilgisi; tren bileti aslı ve fotokopisi İtalya’daki tüm otel ve hostel rezervasyonları (Toplam 30 günlük istedim ve 30 günlük otel rezervasyonu gösterdim. Booking.com üzerinden yaptım tüm rezervasyonlarımı.)
  • Tüm başvurularda, pasaport sahibine ait üzerinde T.C. Kimlik No yazılı 2 adet Nüfus Cüzdanı (Kimlik) fotokopisi getirilmesi zorunludur.
  • Maddi durumu gösterir belgeler (zorunludur):
  • Belirli bir maddi geliri olmayanlar (öğrenci, ev hanımı vs.), kendilerini maddi olarak destekleyen 1.dereceden (anne-baba-eş) yakınlarının geçimi ile ilgili IDATA evrak listelerine(turistik çalışan/turistik işveren / turistik devlet memuru vs) bakmalıdırlar. Buna ek olarak, destekleneceklerine dair bir dilekçe aslı ve dilekçedeki imzanın o şahsa ait olduğunu ispatlayan resmi bir evrak (ehliyet, pasaport fotokopisi vs.) getirmelidirler. (*)
  • Vize harcı ve IDATA koordinasyon bedeli. (120 TL+ 60 TL)
(*) Bu belgelerden benim verdiklerim.
  • Anne ve babamdan ayrı ayrı alınmış bana sponsor olduklarına dair dilekçeler ve ehliyet fotokopileri.
  • Anne ve babamın üzerine iki adet tapu.
  • Babamın emekli maaş bordrosu.
  • Benim adıma iki hesapta bir miktar para. (Hesap cüzdanı fotokopilerini verdim ama bayan geçerli olmadığını söyledi yinede ümidim var)
  • Anne ve Babamın emekli sandığı kimlik fotokopileri.
Yetersiz bulunursa umarım arayıp belge isterler de direk red yemem.

Bu arada kadın bendeki paranın anlamsız olduğunu söyleyince bende o zaman babama aktarayım paramı dedim ve kadın son dönemde yapılan havaleler geçersiz sayılır cevabını verdi anlamsız geldi ama işi sağlama almak amacıyla o zaman başvurmadan bir iki ay önce hesaba göndersek sorun olmaz demekki.

idata hakkındaki düşüncelerimi ekşiden şu alıntılar ile özetlemek istiyorum:

görevlileri kendini italyan konsolosu zanneden kuruluş. ... (idata başlığı 6. entry)

Süreç güncellendikçe editlerim bu yazıyı.

http://www.eksisozluk.com/show.asp?t=idata
http://www.idata.com.tr/tr/

Edit No 1:

Vizeye salı günü başvurmştum Cuma 13:00 gibi idata'dan aradılar ve dönüş uçak biletimin rezervasyonunun olmadığını belirttiler. Haklıydılar zira sağolsun Trek turizm opsiyon olarak 2-3 gün veriyordu. Birde "Kendi hesaplarımın ayrıntılı dökümünü" istiyorlarmış, konsolosluğa gittiğimde ne demek olduğunu öğrenmiş oldum, ya hesap hareketlerinizi gösteren güncel belge ve aldığınız bankadaki görevlilerin imza sirküleri (bu belge düşünüldüğü gibi zor değil, görevli içerideki orjinal sirkünün bir kopyasını size veriyor. Ancak hesap hareketlerini ve güncel durum belgesini alabilmek için kendi şubenize gitmeniz gerekiyormuş) ya da hesap cüzdanınızın güncellenmiş hali (bunu herhangi bir şubeden yaptırabiliyorsunuz)

Bu arada belirtmeden geçemeyeceğim, idatadaki hanımefendi bana kendi hesabımdaki paranın önemsiz olduğunu söylemişti.

Geçtiğimiz salı belgeleri tamamlayarak konsoloslukta yaklaşık 1 saatlik bekleyişin ardından gayet kibar görevlilere, diğer belgelerimi de kontrol ederek teslim ettim. Perşembe gününden itibaren idata'yı arayarak gelip gelmediğini öğrenebilirsin cevabınıda aldıktan sonra oradan ayrıldım. Yarın perşembe heyecanlı bekleyiş sürüyor. Ancak yarın cevap alacağımı düşünmüyorum pek. Sanki haftaya sarkar gibi geliyor.

İkinci editi çıkıp çıkmadığı konusunda yapacağım hadi bakalım.

Edit No 2:

49 Günlük
multiple girişli vizemi bugün teslim almış bulunmaktayım. Gezi yazıları tekrar başlıyür. :)

4 Yorum:

Fuzuli dedi ki...

merhabalar,

ben de bu aralar italya vizesi için başvuracağım da. babamın bana sponsor olduğuna dair dilekçeyi nasıl yazacağımı tam olarak bilmiyorum. ya da sen de bir kopyası var mı ?

teşekkürler

Caguta dedi ki...

Şu formatta yazdım;

"İtalya Konsolosluğuna, İstanbul

Oğlum .....'nın ..... tarihleri arasında italya'ya yapacağı turistik seyahatin masrafları tarafımdan karşılanacaktır.

İmza
Babası/Annesi
...."

Annem ve babam için ayrı ayrı dilekçe verdim.

yakinkaragoz dedi ki...

merhabalar ben de italya'ya vize başvurusunda bulunacağım fakat interrail için Seyahat amacını, kalınacak süreyi ve tatil güzergahını tarihleriyle belirten şahsın dilekçe aslını nasıl yazmalıyım?

Caguta dedi ki...

Ben interrail için başvurmadığım için net bilgi veremeyeceğim, daha net bilgi için interrail forumları var oralara sorun. Bakın şöyle bir site ve başlık var burada aradığınızı bulursunuz sanırım.

http://www.trenlegeziyorum.com/index.php?option=com_kunena&Itemid=146&func=view&catid=23&id=661&limit=10&limitstart=560#6617

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...