26 Ekim 2009 Pazartesi

Doğa Aktivitelerine Giriş 1: Giyim Vol.1

Yıllardır doğa aktiviteleri içerisinde bulunmuş, bir çok kişiyide heyecanımla birlikte bu cemaate katmış biri olarak artık bu konuda yazmanın vakti geldi. Öncelikle neler konusunda yazabilirim bir bakalım:

Temel Bilgiler:

Öncelikle giyim konusu açıklamakla başlayalım:

Şehirde kullandığımız herhangi bir kıyafet ile doğada rahat etmek mümkün olmayabilir. Bir kere doğa yürüyüşlerinde mutlaka rahat kıyafetler tercih etmek gerekiyor, ancak etek gibi stabil olmayan sağa sola takılan kıyafetlerden de uzak durmak en iyisi. Rahatlıktan sonra bir başka önemli şey, kıyafetlerinizin minimum pamuk içermesi. Pamuk ıslandığında sıvıyı üzerinde tutacak ve devamlı bir ıslaklık hissi verecektir. Yağmur yağmıyorsa gerek yok demiyoruz zira dışarıdan olmazsa bile içeriden de ıslanıyoruz yani terliyoruz. Hafif rüzgarın estiği bir yerde ıslak kıyafetler, sizi üşüterek, güzelim doğa faaliyetini sıkıntılı bir hale sokabilirler. Pamuklu yerine %100 sentetik veya minimum %70 sentetik kıyafetler tercih ediniz. Sentetik kumaşlar sıvıyı vücudunuzdan alır ve bir üst kıyafete veya havaya iletirler. Islandıklarında çok çabuk kururlar. Bu arada kıyafetleriniz derken iç çamaşırlarınız da dahil. Zira pamuklu bir iç çamaşırı teninizden gelen teri alacak fakat bir üst katmana iletemeyecektir. Giydiğiniz sentetik tişört veya pantolonun bir önemi kalmayacaktır. Tecrübe ile sabittir.

Kıyafet malzemesi konusunu aydınlattıktan sonra nasıl giyinmeliyiz konusuna gelelim. Trekking, Dağcılık gibi efor isteyen doğa sporlarında katman sistemi ile giyinilmelidir. Tıpkı bir lahana gibi. Yani Kalın bir kazak giymek yerine daha ince fakat iki kat üç kat kıyafetler giymek hem bizi daha sıcak tutacak hem de terlediğimiz yerde kazağı çıkarıp çıplak kalmak yerine bir katmanı çıkarıp havaya göre kendimizi ayarlama fırsatı verecektir. Bu bere, tişört, pantolon hatta çorap konusunda bile geçerlidir.

Kıyafet konusunda bir iki tavsiye verelim şimdi:

Polar: İsmini mucidi Polartec firmasından alan polar, doğa sporları için mucizevi bir materyaldir. Hem ceket, hem svitşört hemde pantolon olarak üretilen polar kıyafetleri doğa aktivitelerinde gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Ancak dikkat edin ülkemizde belli bir tarz kesimi olan her cekete polar deniyor, mutlaka etiketine bakın ve %100 polyester yazısını kontrol edin. Polar, sentetik malzemenin tüm avantajlarına sahip olmakla beraber (çabuk kuruma, teri atma vs...) ayrıca ince olmasına rağmen yüksek ısı yalıtımı sağlamaktadır.

Poların piyasada çeşitli versiyonları bulunur, kısaca: Mikropolar (microfleece), Polartec 100, Polartec 200 gibidir.

Mikropolar: en ince polardır. Genellikle svitşört veya içlik (bere, eldiven, pantolon da var tabi) olarak satılır. çok soğuk olmayan faaliyetlerde orta katman, çok soğuk faaliyetlerdede iç katman olarak kullanılabilir.
Polartec 100: Polartec firmasının ürettiği klasik polar çeşididir. Orta katman olarak idealdir.
Polartec 200: Polartec firmasının ürettiği soğuk havalar için ideal orta katman çeşididir.

Polar alırken Polartec etiketini gördüğünüz tüm ürünleri rahatlıkla alabilirisiniz. Bunun dışında artık markalar kendi polarlarını üretmeye başladılar, güvenilir markaların polarlarıda size yakın performansı verecektir. Bütçem çok değil diyorsanız bazen pazardan veya outlet mağazalarından muazzam ürünler çıkabiliyor, mesela geçen sene bir amerikan sitesinden 13 dolara polartec 200 ceket almıştım. Bu tüyolarıda ilerleyen yazılarda vereceğim.

Polar konusunu bitirirken poların tek dezavantajının rüzgarlı havalarda tek başına hiçbir işe yaramaması olduğunuda belirteyim.

Tek başına işe yaramayan bu polarlar Windstopper, Windblock gibi teknolojilerle daha da üstün özellikler kazanabiliyor. Bu teknolojiler içerideki buharı dışarı atan ancak dışarıdan içeri rüzgar almamaktadırlar. İsmini verdiğim iki teknoloji dışında onlarca bu özelliğe sahip teknoloji olsada bu ikisi piyasanın hakimidir ve gözünüz kapalı güvenebilirsiniz. Test etmek için kumaşı elinize alın ağzınıza dayayıp şiddetli bir şekilde üfleyin arkaya hava geçmiyorsa evet rüzgar geçirmezdir. :) Ama teri ne kadar atar o konunun pratik bir testi yok malesef.

Bu yazı biraz uzun oldu devamı bir sonraki yazıya artık.

2 Yorum:

holy sycrone_one dedi ki...

dostum emeğine sağlık. harika paylaşım olmuş. böyle yazıp yazıp insanı dağa çıkmaya niyetlendiriyorsun millet dağdan inerken. bölücü müsün? :)

Caguta dedi ki...

Oralarda senide görmek ümidiyle adamım, gaza getirebildiysem ne mutlu bana.

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...