Temel Bilgiler:
Öncelikle giyim konusu açıklamakla başlayalım:
Şehirde kullandığımız herhangi bir kıyafet ile doğada rahat etmek mümkün olmayabilir. Bir kere doğa yürüyüşlerinde mutlaka rahat kıyafetler tercih etmek gerekiyor, ancak etek gibi stabil olmayan sağa sola takılan kıyafetlerden de uzak durmak en iyisi. Rahatlıktan sonra bir başka önem

Kıyafet malzemesi konusunu aydınlattıktan sonra nasıl giyinmeliyiz konusuna gelelim. Trekking, Dağcılık gibi efor isteyen doğa sporlarında katman sistemi ile giyinilmelidir. Tıpkı bir lahana gibi. Yani Kalın bir kazak giymek yerine daha ince fakat iki kat üç kat kıyafetler giymek hem bizi daha sıcak tutacak hem de terlediğimiz yerde kazağı çıkarıp çıplak kalmak yerine bir katmanı çıkarıp havaya göre kendimizi ayarlama fırsatı verecektir. Bu bere, tişört, pantolon hatta çorap konusunda bile geçerlidir.
Kıyafet konusunda bir iki tavsiye verelim şimdi:
Polar: İsmini mucidi Polarte

Poların piyasada çeşitli versiyonları bulunur, kısaca: Mikropolar (microfleece), Polartec 100, Polartec 200 gibidir.
Mikropolar: en ince polardır. Genellikle svitşört veya içlik (bere, eldiven, pantolon da var tabi) olarak satılır. çok soğuk olmayan faaliyetlerde orta katman, çok soğuk faaliyetlerdede iç katman olarak kullanılabilir.
Polartec 100: Polartec firmasının ürettiği klasik polar çeşididir. Orta katman olarak idealdir.
Polartec 200: Polartec firmasının ürettiği soğuk havalar için ideal orta katman çeşididir.
Polar alırken Polartec etiketini gördüğünüz tüm ürünleri rahatlıkla alabilirisiniz. Bunun dışında artık markalar kendi polarlarını üretmeye başladılar, güvenilir markaların polarlarıda size yakın performansı verecektir. Bütçem çok değil diyorsanız bazen pazardan veya outlet mağazalarından muazzam ürünler çıkabiliyor, mesela geçen sene bir amerikan sitesinden 13 dolara polartec 200 ceket almıştım. Bu tüyolarıda ilerleyen yazılarda vereceğim.
Polar konusunu bitirirken poların tek dezavantajının rüzgarlı havalarda tek başına hiçbir işe yaramaması olduğunuda belirteyim.
Tek başına işe yaramayan bu polarlar Windstopper, Windblock gibi teknolojilerle daha da üstün özellikler kazanabiliyor. Bu teknolojiler içerideki buharı dışarı atan ancak dışarıdan içeri rüzgar almamaktadırlar. İsmini verdiğim iki teknoloji dışında onlarca bu özelliğe sahip teknoloji olsada bu ikisi piyasanın hakimidir ve gözünüz kapalı güvenebilirsiniz. Test etmek için kumaşı elinize alın ağzınıza dayayıp şiddetli bir şekilde üfleyin arkaya hava geçmiyorsa evet rüzgar geçirmezdir. :) Ama teri ne kadar atar o konunun pratik bir testi yok malesef.
Bu yazı biraz uzun oldu devamı bir sonraki yazıya artık.
2 Yorum:
dostum emeğine sağlık. harika paylaşım olmuş. böyle yazıp yazıp insanı dağa çıkmaya niyetlendiriyorsun millet dağdan inerken. bölücü müsün? :)
Oralarda senide görmek ümidiyle adamım, gaza getirebildiysem ne mutlu bana.
Yorum Gönder